Primul concurs pentru tinerii jurnaliști „Memorie veșnică, veșnică slavă“

Primul concurs pentru tinerii jurnaliști „Memorie veșnică, veșnică slavă“ Proiectul regulamentului Centrul Cultural Evreiesc KEDEM desfășoară un concurs pentru tinerii jurnaliști „Memorie veșnică, veșnică slavă“. Partenerii proiectului: — Comitetul unit de distribuire americano-evreiesc — Președintele Republicii Moldova — Kings Bay JCC (New York, Statele Unite ale Americii) — Ambasada Rusiei […]

Primul concurs pentru tinerii jurnaliști „Memorie veșnică, veșnică slavă“

Proiectul regulamentului

 1. Centrul Cultural Evreiesc KEDEM desfășoară un concurs pentru tinerii jurnaliști „Memorie veșnică, veșnică slavă“.
 2. Partenerii proiectului:

— Comitetul unit de distribuire americano-evreiesc

— Președintele Republicii Moldova

— Kings Bay JCC (New York, Statele Unite ale Americii)

— Ambasada Rusiei în Moldova, Centrul Rus de Știință și Cultură

— Ambasada SUA în Moldova

— Sputnik Moldova

 

 1. Concursul se înscrie în lista evenimentelor organizate către

— 75 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism

 

 1. Scopurile și obiectivele concursului:
  1. Prin operele operelor originale ale tinerilor jurnaliști de pe ambele maluri ale Nistrului să consolidăm memoria colectivă a societății noastre despre evenimentele legate de:

— evrei în timpul celui de-al doilea război mondial – militari  care au fost înrolați în armatele URSS și ale altor țări ale coaliției antihitleriste, organizatori ai rezistenței în tranșee, participanți ai mișcărilor subversive antifasciste în timpul celui de-al doilea război mondial și perioada postbelică, cei care au lucrat pentru front;

— evenimentele tragice ale Holocaustului în Europa, în general, și în Republica Moldova

— evenimentele operațiunilor de eliberare ale Armatei Roșii: Uman — Botoșani și Iași — Chișinău

— faptele eroice ale oamenilor care au promovat pacea.

 1. Creșterea interesului tinerilor creativi contemporani față de evenimentele legate de istoria evreilor din Europa și Moldova, în special, istoria celui de al doilea război mondial, tragedia Holocaustului, faptele eroice ale luptătorilor împotriva nazismului.
 2. Armonizarea relațiilor interetnice în Republica Moldova.
 3. Contribuirea la formarea unor viziuni universale bazate pe valorile morale ale societății civile, conștientizarea pericolelor oricăror manifestări de xenofobie, șovinism, neo-nazism, antisemitism.

 

 1. Termeni și condiții:
  1. În concurs sunt acceptate lucrări ale participanților sub 35 de ani.
  2. Fiecare participant trebuie să pregătească un text în rusă sau moldovenească sau un reportaj foto sau video (la alegere). Nominalizarea se consideră completată când sunt prezentate cel puțin 5 lucrări. Juriul începe evaluarea lucrărilor numai în cazul în care nominalizarea este completată.
  3. Juriul evaluează lucrările pentru două categorii:

— cel mai bun material textual,

— cel mai bun reportaj foto sau video.

Juriul este format din trei membri — reprezentanți ai comunității, reprezentanți ai presei și un istorician în domeniu.

 1. Concurenții pot depune cereri până la 31 iulie 2019 inclusiv, la adresa de e-mail: [email protected]. Cererea trebuie să cuprindă: 1. Numele și vârsta autorului. 2. Nominalizarea. 3. Titlul lucrării și un rezumat — o scurtă descriere a conținutului, subiectului lucrării.
 2. Lucrările pentru concurs pot fi expediate până la 15 octombrie 2019 inclusiv, la adresa de e-mail: [email protected].
 3. Juriul evaluează lucrările prezentate până la 5 noiembrie 2019.
 4. Rezultatele concursului vor fi anunțate la 17 noiembrie, la Chișinău, în sala festivă CCE KEDEM. Va avea loc premierea câștigătorilor.
 5. Criterii de evaluare ale lucrărilor:
  1. Prioritate se va acorda — materialului original, colectat din diferite surse, precum și celui compilat pe baza informațiilor obținute din prima sursă — istorici, martori oculari, lucrători ai muzeelor, persoanele vârstnice din localitățile unde s-au desfășurat anumite evenimente istorice, etc. O atenție deosebită se va acorda opiniei proprii a autorului față de subiectul abordat.
  2. Parametrii tehnici ai lucrării:
   1. Materialul textual nu trebuie să depășească un volum de 4 pagini de text tipărit în format Word, font Times New Roman 12, spațiu 1,5 rânduri, margini standard.
    1. Spectrul genului material textual – foarte larg. Puteți expedia un raport, un eseu, o schiță, o schiță portret, un material analitic (în cazul în care este posibil să se efectueze paralele relevante cu prezentul), interviuri (martor ocular, istorician, o persoană contemporană, preocupat de perioada istorică de interes pentru noi, etc.). Materialele interdisciplinare dintre genurile menționate și cu implicarea altor genuri sunt, de asemenea, binevenite.
    2. Reportajul video este transmis în format AVI. Volum – până la 5-6 minute.
    3. Reportajul foto: până la 15 fotografii cu rezoluția 1920 × 1080. Fiecare fotografie se numerotează consecutiv, în ordinea în care autorul dorește să prezinte reportajul său. Numerotarea urmează principiul 01, 02, 03, etc. Fotografiile se plasează în mapa în care se include și documentul în format Word cu listă numerotată a titlurilor fotografiilor. Mapa cu reportajul fotografic se expediază cu video arhivat (zip, rar).
    4. Fiecare produs prezentat pentru concurs trebuie să conțină un titlu original, iar fișierele trebuie să fie descrise în mod corespunzător. În cazul în care un nume este lung, fișierul este descris succinct, dar ușor de recunoscut. În cazul reportajului fotografic se denumește mapa, și fiecare fotografie este denumită separat. Descrierea fotografiei trebuie să fie informativă. De exemplu: „Satul Rashkovo, cimitirul evreiesc“, „Un serviciu memorial la monumentul victimelor Holocaustului. Chișinău, 27 ianuarie 2019″.
   2. Fondul de premii al concursului este constituit din premii în bani și cadouri de valoare. La fiecare categorie se desemnează: Premiul Mare, locurile 1, 2 și 3 pentru ambele categorii. Sunt și premii speciale de la partenerii concursului.
  3. Tematica concursului:

— evrei în timpul celui de-al doilea război mondial – militari  care au fost înrolați în armatele URSS și ale altor țări ale coaliției antihitleriste, organizatori ai rezistenței în tranșee, participanți ai mișcărilor subversive antifasciste în timpul celui de-al doilea război mondial și perioada postbelică, cei care au lucrat pentru front;

— evenimentele tragice ale Holocaustului în Europa, în general, și în Republica Moldova

— evenimentele operațiunilor de eliberare ale Armatei Roșii:

Uman — Botoșani și Iași — Chișinău

— faptele eroice ale oamenilor care au promovat pacea.